Microsoft signerar ”bindande avtal” för att behålla Call Of Duty på PlayStation efter Activision-fusionen

0
1205

PlayStation-fans jublar, för det ser ut som att Microsofts övertagandesaga Activision Blizzard och Call of Duty snart kan vara över.

När Microsoft tillkännagav sina avsikter att köpa Activision Blizzard för vansinniga 68,7 miljarder dollar i januari 2022, är det troligt att många av oss trodde att dramat skulle ha varit över och gjort med långt innan nu.

Advertisement

Läs på F7: ”Oppenheimer” tjänar miljoner. Nolan kommer redan att få mer för honom än för Batman

Tyvärr har det funnits många gupp på vägen, till exempel att marknadsregulatorer i USA och Storbritannien har avvisat affären, vilket ställt övertagandet i tvivel. Den amerikanska marknadsregulatorn FTC försökte blockera övertagandet, men Microsoft hade nyligen vunnit den kampen i domstol.

Nu väntar vi på processen för den brittiska marknadsregulatorn, CMA, som hade blockerat affären med oro över Microsofts fäste på molnspelsteknik, om Activision Blizzard skulle ta över.

En annan framstående uppköpsmotståndare har varit Sony med PlayStation-chefen Jim Ryan som ledare. Microsoft hade enligt uppgift försökt jämna ut saker och ting genom att inte bara erbjuda Sony ett 10-årigt avtal för att säkerställa att Call of Duty-serien skulle finnas kvar på PlayStation åtminstone under den perioden, utan Nintendo erbjöds också ett liknande avtal. Nintendo hade accepterat det förslaget, medan Sony hade avvisat det.

Läs på Sporten: Kylian Mbappé vill lämna på en gratis transfer

Ändå, i en annan vändning till den här historien, har Microsoft och Sony äntligen kommit överens och har kommit samman i en affär som kommer att ”behålla Call of Duty på PlayStation efter förvärvet av Activision Blizzard”, twittrade Xbox-chefen Phil Spencer.

Detaljer om affären har ännu inte släppts, men utan tvekan kommer spelare runt om i världen att vara glada över att den här sagan till synes närmar sig sitt slut. Till Microsofts försvar har man alltid hävdat att Call of Duty kommer att förbli multiplattform om övertagandet skulle gå igenom, men vi antar att Sony ville ha extra garanti för att de inte skulle förlora en av de största franchisingarna genom tiderna när det 10-åriga avtalet löper ut.

Så nu när Microsoft vann sin kamp med FTC samt en affär med Sony, vad händer härnäst? För det första har vi fortfarande den lilla frågan om att Microsoft och Storbritanniens CMA kommer till en lösning. När det gäller Call of Duty-serien, kan vi snart se franchisen på Xbox Game Pass inom en snar framtid? Tyvärr inte, verkar det som.

Tillbaka i oktober 2022 avslöjades det att Activision och Sony på grund av ett redan existerande avtal hade lagt: ”restriktioner på Activision Blizzards möjlighet att placera Call of Duty-titlar på Game Pass under ett antal år”. Det antas att detta avtal kan löpa till 2025.

Det återstår att se om de senaste avslöjandena av affärer som görs mellan Microsoft och Sony kommer att påskynda processen med att Call of Duty kommer till Xbox Game Pass. Men vad händer om en del av den affären involverade att ta Call of Duty-serien till PlayStation Plus-prenumerationstjänsten? Som de säger, titta på det här utrymmet.